Kars’ın önemli ilçelerinden biri olan Selim, tarih boyunca birçok medeniyetin egemenliği altına girmiş köklü bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Kesin kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalara göre bölgenin tarihi M.Ö. 5000’lere kadar uzanıyor. Bu dönemde Türkistan’dan gelen Hunlar, M.Ö. 4000’lerde Azerbaycan ve Doğu Anadolu topraklarına yerleşmişti. Daha sonraki dönemlerde bölge Urartular, İskitler, Azaklar ve Sasaniler gibi farklı uygarlıkların hakimiyetine girdi.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Selim, Osmanlı topraklarından koparılarak Rus işgaline uğradı. Bölge, Rus yönetimi altındayken ciddi değişimler yaşadı ve bu dönemde Ermeni mezalimi meydana geldi. Osmanlı’nın bölgedeki kontrolünün zayıfladığı bu süreç, Kars ve çevresinde büyük yıkımlara yol açtı. Kurtuluş Savaşı sürecinde Selim, 30 Eylül 1920’de Şehit Yüzbaşı Reşit Balkanlı komutasındaki Türk birlikleri tarafından Ermeni işgalinden kurtarıldı. Bu tarihten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası olan ilçe, Cumhuriyet’in ilanından sonra Sarıkamış’a bağlı bir nahiye olarak kaldı. 1957 yılına kadar Sarıkamış’a bağlı olan Selim, 27 Haziran 1957’de çıkarılan 7033 sayılı özel kanunla ilçe statüsüne kavuştu. Böylece Selim, bağımsız bir ilçe olarak yönetilmeye başlandı.

1011 km²’lik bir yüzölçümüne sahip olan Selim, deniz seviyesinden yaklaşık 1830 metre yükseklikte bulunuyor. İlçe merkezi, Sarıkamış-Kars karayolu üzerinde 5 kilometrelik bir hat boyunca uzanıyor ve üç mahalleden oluşuyor. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan Selim, günümüzde Kars’ın önemli ilçelerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.

PEKİ, SELİM İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Selim ilçesinin isminin kökeni konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, iki yaygın görüş öne çıkıyor. İlçenin adının, 19. yüzyılda Rusya'dan Kars bölgesine göç eden Malakanlar tarafından ‘Nova Selim’ olarak adlandırıldığı belirtiliyor. ‘Nova’ kelimesi, Latince’de ‘yeni’ anlamına gelirken, ‘Selim’ isminin anlamı ise ‘kusursuz’ ya da ‘sağlam’ olarak tanımlanıyor. Bu durumda, ‘Nova Selim’ ifadesi ‘Yeni Selim’ veya ‘Yeni Kusursuz’ olarak yorumlanabilir. Diğer bir görüş ise, Selim adının Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'den alındığı yönünde. Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgedeki etkinliği ve Yavuz Sultan Selim'in Doğu Anadolu'daki seferleri dikkate alındığında, bu teorinin de mümkün olduğu düşünülüyor. Selim ilçesinin isminin tam olarak hangi kültür veya dil kökenine dayandığı net olmasa da, ‘Nova Selim’ ve Yavuz Sultan Selim teorileri en çok kabul gören açıklamalar arasında yer alıyor.
 

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK