Seydikemer, Muğla ilinin güneybatısında yer alan, tarihi ve doğal zenginlikleriyle dikkat çeken bir ilçe. Önceleri Fethiye'ye bağlı bir belde olan Seydikemer, genişliği ve nüfusuyla ilçe statüsüne kavuştu. İlçe, çalışkan ve örnek vatandaşlarıyla tanınırken tarihî ve kültürel mirası da oldukça fazla. Antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Seydikemer, Likya, Pers, Mısır ve Roma gibi uygarlıkların izlerini taşıyor. 1282 yılında Menteşe Beyliği'ne, 1424 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu'na katıldı.
278 A T Seydikemer T T T 0417

Seydikemer’de, Tlos, Pınara ve Sidyma gibi önemli antik kentlerin yanı sıra, dünya mirası listesine dahil edilen Letoon Örenyeri de bulunuyor. Seydikemer, doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla öne çıkıyor. Saklıkent Kanyonu ve Eren Dağı Kayak Merkezi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken ilçenin tarımsal üretim merkezi olması da önemli bir özelliği. Seydikemer’in zengin ormanları, makilik alanları, yaylaları ve akarsuları, ilçenin doğal yapısını oluşturan unsurlar arasında yer alıyor. Akdeniz iklimiyle yazları sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı geçen Seydikemer, aynı zamanda önemli bir üretim bölgesi. 
27949E24 50C8 4C0A Be71 Ec52Db64Aa0B

PEKİ, SEYDİKEMER İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Seydikemer ilçesi, adını geçmişte Fethiye'ye bağlı olan Seydiler Köyü ve Kemer Beldesi'nin birleşmesinden alıyor. Seydiler Köyü, başlangıçta Seki Mahallesi'ne bağlıyken daha sonra bağımsız bir köy statüsüne kavuştu. Kemer Beldesi ise tarihi Kemer Köprüsü'nden adını alıyor. 1915 yılında Seydiler Kasabasının bir mahallesi ve bucak merkezi olan Kemer, 3 Eylül 1949'da Seydiler Köyü'nden ayrılarak bağımsız bir köy oldu. 26 Aralık 1990 tarihinde belediye statüsü kazanarak beldeye dönüşen Kemer, 12 Kasım 2012'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Seydiler Mahallesi ile birleştirilerek bugünkü adıyla Seydikemer ilçesini oluşturdu.
0C495B55 541C 4Bbb 992C Eed30469Acc0

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK