İş yerindeki psikolojik şiddet olarak tanımlanan mobbing, özellikle çalışanların işten çıkarılma korkusu nedeniyle çoğu zaman dile getirilemiyor. Çalışanlar, bu tacizlere karşı sessiz kalmayı tercih ediyor, çünkü işsiz kalma endişesi, karşılaştıkları zorlukları görmezden gelmelerine yol açıyor.
‘MOBBİNGE KARŞI SESSİZ KALINIYOR’
Mobbingin yalnızca iş yerlerinde değil, kadınların özel yaşamlarında da derin izler bıraktığını belirten Uzman Klinik Psikolog Melisa Oral, şu ifadelere yer verdi; “Mobbinge maruz kalan kadınlar, özgüven kaybı, uyku problemleri, kaygı bozuklukları gibi psikolojik zorluklar yaşayabiliyor. Bununla birlikte, baş ağrıları, mide problemleri gibi psikosomatik rahatsızlıklar da görülebiliyor. İş yerinde yalnızlaştırılan veya sürekli eleştirilen kadınlar, zamanla yetersiz olduklarına inanmaya başlayabiliyor. Bu durum ‘öğrenilmiş çaresizlik’ dediğimiz bir durumu doğuruyor ve kişiler, uğradıkları haksızlıkla mücadele etmek yerine kabullenmeye başlıyor” dedi.
MOBBİNG'İN PSİKOLOJİK TAHRİBATI
Mobbingin en büyük etkisi psikolojik düzeyde yaşandığını vurgulayan Oral, “Mobbingin en büyük tahribatı psikolojik düzeyde yaşanıyor. Kadınlar, kendilerine olan güvenlerini yitirebiliyor, başarısız olduklarına inandırılabiliyor ve uzun vadede depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösterebiliyorlar” dedi.