ARONYA melanocarpa türü bitki, Kuzey Amerika'nın anavatanı olmasına rağmen Türkiye'de 2012 yılından bu yana yetiştiriliyor. Bahar aylarında yeşillenen yaprakları, Nisan ayında beyaz çiçeklerle süslenirken Mayıs ayında olgunlaşan bu bitkinin hasat zamanı Ağustos sonlarına denk geliyor.

YETİŞTİRİLEN BÖLGELER

Aronya bitkisi, güçlü kökleri ve farklı toprak türlerine uyum sağlama özelliği ile bilinen bir bitki olup hızla büyüyerek 2-3 yıl içinde meyve vermeye başlar ve fidan dikimiyle yetiştirilir. Aronya meyvesi için özel bir iklim gerekliliği olmamakla birlikte, ılıman iklimin bitkinin en iyi şekilde büyümesini sağlar. Bitki, düşük sıcaklıklara ve dona karşı dayanıklıdır, bu da farklı bölgelerde yetiştirilebilmesine olanak tanır. Türkiye'de aronya meyvesi yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Akdeniz ve Ege şeridi olarak öne çıkar. Ayrıca bitkinin nemli bir yapısı olduğu için sulama koşulları da önemlidir.

FAYDALARI

Aronya meyvesinin sağlık açısından birçok faydası bulunur. Güçlü antioksidan ve vitamin kaynağı olarak bilinen aronya, kanserle savaşmaya yardımcı olabilir, yüksek kolesterolü düşürebilir, kalp sağlığını destekleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kan şekerini dengeleyebilir ve yaşlanma etkilerini geciktirebilir. Aynı zamanda karaciğer sağlığını olumlu yönde etkilerken bu özellikleriyle, doğal ve sağlıklı bir alternatif olarak dikkat çeker. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin de çiftçiye verdiği destekle üretilen aronya meyvesi, antioksidan değeri yüksek, süper bitki olarak tanımlanır. HABER/AYSU DURSUN