Bu taze haber, emekliliği hacı yolu gözler gibi bekleyenler için. De, hele bir konuya girelim kararı siz verin. Şimdilerde haberlerde haber olarak duyup da pek anlayamadığımız bir sistem geliyormuş 'Tamamlayıcı Emekli Sistemi' kısa adı TES. Habere göre henüz yasalaşmamış, bekliyor herhal. Peki, bu TES ne diyor, emeklinin lehine mi? Buyurun bakalım neymiş '2026'da maaşlardan yüzde 3 kesinti ve devlet katkısı' imiş. Yine de pek anlaşılmadı gibi o zaman uzmanların görüşlerine göz atalım. Noktası virgülüne kadar “Tamamlayıcı emeklilik sistemi TES, çalışanların maaşlarından Otomatik Katılım Sistemi OKS için ödedikleri tutar kadar işverenin de ödeme yaparak işveren ve devlet katkılarıyla desteklenen yeni bir emeklilik sistemi” imiş, açılımı pek de uzunmuş arkadaş.
***
Denilen o ki 2026'nın ikinci çeyreğinden itibaren çalışanlar maaş bordrolarında yeni bir satır görecek, ihtimal 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi' kesintisi. Yine uzmanların verdiği bilgiye göre, çalışanların maaşlarından her ay yapılan bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım sistemi kesintisi tutarında işverenin de çalışan adına ödediği tamamlayıcı emeklilik sistemi tutarları olacakmış. Emeklilik sistemine ödenecek olan bu toplam birimlerin üzerine de devlet yüzde 30 ek destek verecekmiş. Oh be yazarken bile beynim telef oldu.
***
Devam edelim, amaç çalışanların emeklilik döneminde elde edeceği emeklilik aylığının düşme eğiliminin önüne geçilebilmesi ve ülke genelinde tasarrufların artması. Yani az ondan biraz bundan misali. Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere efendim çalışanlara emeklilik için en az 10 yıl sistemde kalma şartı olacakmış. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını dolduran çalışanlar, SGK emekliliğine ek olarak TES gelirini de almaya başlayacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi zorunlu mu diye merak edenlere, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin zorunlu katılım esasına dayanması planlanıyormuş. Yani çalışanlar sisteme otomatik olarak dahil edilecek ve cayma hakkı bulunmayacakmış, ilk etaba göre. Ama fakat sistem tamamen kilitli değilmiş, özel durumlarda artık o da neyse, sınırlı bir şekilde kısmi çıkış imkanı tanınıyormuş.
***
Peki, çalışanların aklına gelebilecek bir soru, öyle ya işten ayrılan çalışanlarda TES ne olacak? Bakınız bu sorunun yanıtı çalışanı memnun eder türden. Zira çalışanın iş değiştirdiğinde birikimi yanmıyormuş. TES hesabındaki fon, çalışanın kendi adına kalmaya devam ediyormuş ve yeni iş yerinde katkılar kaldığı yerden devam. Söz konusu sisteme uzmanların görüşü ile noktayı koyalım, “Bu durum bazı çalışanlar için moral kaybı olabilir, ancak uzun vadede sistemde biriken tutar, SGK aylık emekli maaşına eklenerek ikinci bir gelir kaynağı olacak”. İşte 2026'nın ikinci çeyreğinde yürürlüğe girmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kesintisinin geliri gideri buymuş. Ne diyelim hayırlı uğurlu olsun. Sağlıcakla kalın.