Konya’nın etliekmeği...
Osman Öztokmak
Bayram’da Konya’ya gittim.
Ata toprağı ne de olsa.
Türkiye’nin dört bir yanını gezdim her ilin kendine has lezzetleri var.
Akdeniz mutfağı da hafif yemekleriyle meşhur, ama balık ve şiş köfteyi tek geçerim.
Karadeniz yine balık ve balık ürünleri üzerine çeşitlemelerle adını duyurur.
Güneydoğu kebaplarıyla Urfa ciğer şişiyle
Adana Mumbar ve Adana kebabıyla
Ege zeytinyağlıları,
Marmara her şeyiyle adından söz ettirir.
Kaç tur attım Türkiye’de bilmem ama yemek denince Konya’yı tek geçerim
Özellikle düğün yemekleri efsanedir.
Yuvarlak yer sofrası üzerinde kağıttan masa örtüsü, yuvarlak ekmekleri ve meyve özlü içecekler
Konya düğün yemeğinin geleneği her kesin aynı tasa kaşık sallamasıdır.
Genellikle mahalle arasında veya cadde sokak üzerinde üzeri güneşlik şemsiyeleri ile kapanmış masalarda ki bu masalar genelde 10 kişiliktir
Toplanan insanlara sunulan; öncelikle yoğurt çorbası ile başlayan ardından etli pilav denilen üstü kavurmalı pirinç pilavı ardından aşırı sıcak bir bamya ardından helva ardından bir etli pilav daha onun ardından ise zerde yemeğidir.
Son zerde sunulmadan önce garson çocukların ; "takviye getireyim mi abi" sorusuna getir getir diye cevap verilmesi durumunda etli pilav bir kaç kez daha gelir.
Bu işin düğün yemeği boyutu daha fırın kebabı var etli ekmeği var.
Konya’ya yolunuz düşerse eğer mutlaka bir düğüne gidin ve yemek yeyin.
Fırın kebabı yemeyi ihmal etmeyin etliekmeği hiç es geçmeyin ilave olarak tiritin tadına bakmadan dönmeyin
Yorumlar