Neden bu başlık derseniz, yerinde ve durum ahvali anlatan bir cümle olduğu için diyelim, lafı eğip bükmeyelim. Birinci önceliğimiz enflasyonu tek haneye düşürmek' diyen ekonominin patronu Sayın Bakanımız '2026 yılında enflasyonu tek haneye indireceğiz' diyor. Hani enflasyonun tek haneye düşürülme tarihi 2025 olarak işaret ediliyordu ne oldu?.. Gelecek uzun sürer beyler!..
***
Milleti canından bezdiren yüksek enflasyon, kendi rekorunu kırmaya devam ederken Ankara, 'enflasyonun belini kıracağız' diyor. Ve de tek haneli enflasyon için 2026'yı işaret ediyor. Yani halkın değişiyle önce bindirim, sonra indirim!.. Artık bilemiyoruz enflasyonun mu, milletin mi beli kırılıyor. Öyle ya, çift haneye devam edecek olan enflasyon, olmayan fiyat istikrarı ve toplumsal çöküş. Bu ülkede her Allah’ım günü zam yapılıyor. Halkı gıda enflasyonu yüzde 90'ların üzerine çıkmış sabit gelirlisi, emeklisi, çalışanı, çalışmayanı ekmeği bile kredi kartı ile satın alır olmuş, nakit para tarihe mi karışıyor dersiniz?
***
Aylardan Kasım dedik, Sonbaharın son ayı dedik. De Kasım da yası tarağı toplamaya başladı, uğurlamaya az kaldı. Ve gelen Aralık ayı, asgari ücretli için muteber bir ay. Yeni asgari ücretin ve zam oranının belirlenmesi için pazarlıklar başlar. Ve de Aralık'ın ilk haftası gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu masaya oturur. Taraflar henüz masaya oturmadı ama rakamlar telaffuz edilmeye başlamış bile. Asgari ücretin 16 bin 500 veya 16 bin 900 T1 olacağı yönünde Asgari ücretli ise en az 25 bin lira talep diyormuş. Eh, işveren de şimdiden maliyet hesabı yapıyor olmalı. Komisyon hele bir toplansın, bakalım masadan ne çıkar, 2024'ün asgari ücreti ne olur? Bekleyip göreceğiz uzlaşı ne olur, malum 'zurada peşrev olmaz ne çıkarsa bahtına.’ Yani halkı değişiyle önce bindirim, sonra indirim!.. Artık bilemiyoruz enflasyonun mu, milletin mi beli kırılıyor. Öyle ya, çift haneye devam edecek olan enflasyon, olmayan fiyat istikrarı ve toplumsal çöküş. Bu ülkede her Allah’ım günü zam yapılıyor. Halkı gıda enflasyonu yüzde 90'ları üzerine çıkmış sabit gelirlisi, emeklisi, çalışanı, çalışmayanı ekmeği bile kredi kartı ile satın alır olmuş, nakit para tarihe mi karışıyor dersiniz?.
***
Ama şunu da eklemek gerekiyor çalışanlar, maaşa zamdan çok enflasyonun düşmesini istiyormuş. Haklı değiller mi sizce de ücrete yapılan zam, yüksek enflasyonla puff, eriyip gidiyor ve nakit sıkıntısı başlıyor. Yani birinci öncelik fiyat istikrarı. Malum, ülkenin yüzde 50'si asgari ücretli. Eh bunun memuru, emeklisi, dar gelirlisi, yetim ve dul maaşı ile geçineni de var. Tasarrufun tasarrufunu yapanlar yani. İyi hafta sonları dileğiyle.