Magydos limanını, yani şimdi Karpuzkaldıran Askeri Kampı'nın olduğu bölgeyi Perge’ye bağlayan antik yolun kumla doldurulduğunu Kasım ayında gündeme getirdik. Cinayeti ilk önce, Antalya Kültürel Varlıklar Envanteri’ni hazırlayan Orhan Deniz Kaplan gördü ve hepimize haber verdi. Dünyaya duyurdu. Yaygın medyaya kadar yansıdı konu. Kulağının üzerine yatanlar, göbeğini kaşıyanlar harekete geçmek zorunda kaldı. Bölgeye ekipler gönderildi, raporlar hazırlandı, inşaat şantiyesinin verdiği zararı, tahribatı düzeltmek için çalışma başlatıldı. Çalışmaların yaklaşık 45 gün süreceği söylendi. Peki şimdi ne durumda?
TARİHİ YOL HALA TEMİZLENİYOR
Antik yol üzerindeki hafriyat ve kum birikintisini kaldırma çalışması devam ediyor. Antalya Kent Konseyi üyeleri 31 Ocak 2025’te bölgeyi ziyaret etti. Alanda inceleme yapıp, tespitlerde bulundular. Heyet, gördükleri manzarayı da fotoğrafladı. Bu fotoğraflar, antik yol ve çevresindeki kum birikintisinin kısmen temizlendiğini gösteriyor. Ancak Altıntaş-Magydus çıkışında yer alan dolgu toprağa dokunulmadığı, henüz bir çalışma yapılmadığı görülüyor. Yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki dolgu olduğu gibi duruyor.
KEPEZ'DEN YAĞMA HABERLERİ
Temizlik çalışmaları 45 günü geçti ama en azından sürüyor. Emeği geçen herkesi kutlarız. İzlemeye, takip etmeye devam ediyoruz. ‘İzliyoruz’ demişken, Deniz Kaplan’ın yakaladığı bir yağmayı daha aktaralım. Bu seferki yağma Kepez’in Sevindikli mevkiinde... 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan antik yerleşim alanı, köstebek yuvasına dönmüş durumda. Defineciler, hırsızlar, uğursuzlar tarafından açılan kaçak kazı çukurlarının yanı sıra, çevreye bırakılmış çöpler de can sıkıcı. Gittikleri her yeri yağmalayan, kirleten, cahil, bilinçsiz, pis bir insan sürüsü var. Tarihimizi, kültürümüzü, ülkemizi, gelecek kuşakları bu sürüden nasıl koruyacağız, bilmiyorum.
ANTİK ÇAĞIN DEVLET KONUKEVİ
Hazır Sevindikli’ye gelmişken günümüze ulaşan bu dikdörtgen planlı yapı grubu hakkında biraz bilgi paylaşalım. Orman içindeki bu yapı topluluğu bir ‘mansio’. İlginç bir yapı grubu aslında bu… Bir benzeri de Döşemealtı’nda var. Roma döneminin ‘devlet konuk evleri’ bunlar. Kentler arası yolculuk yapan devlet yetkilileri buralarda konaklıyor, atlarını dinlendiriyor, ihtiyaçlarını karşılıyordu. Aynı zamanda bütün imparatorluğu dolaşan posta ağının da parçasıydı ‘mansio’ denilen bu yapılar. Kentten kente haber uçuran ulaklar buralarda at değiştiriyor ya da posta çantasını bir başka ulağa devrediyordu.
FOTOKAPAN SİSTEMİ KURULSUN
Kepez’de yağmalanan yapı işte böyle bir kültürel miras... Deniz Kaplan’ın çağrısıyla bitirelim yazımızı: “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antalya Müzesi ve Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluğu altındaki Sevindikli mevkiine araç girişlerinin yasaklanması, çevrede açılmış kaçak kazı çukurlarının kapatılarak bölgenin rehabilite edilmesi, kolluk kuvvetleri devriyesi, fotokapan sistemi kurulması gerekmektedir”. Nokta…