Akla ziyan. Dedik ve izahı mümkün olmayan 2024'ün ilk zamlarının sıraya girdiğini duyduk. Çok şükür! Neymiş vergi, harç ve cezalarda yüzde 58,46 oranında artış yaşanacakmış, rivayet değil ayniyle vaki. Zira Resmi Gazete’ de yayımlanmış. Acaba diyoruz gelir vergisi dilimleri yeniden düzenlenir mi ki? Hani, aylığı cebine girmeden vergisi kesilen bordrolular, vergi yükünün altıda ezilip gidiyor ya. Merakımızdan sorduk, hoş görüverin.

***

Soru şu ‘2024'de vergi ve harçlar ne kadar?' Şiddetli bir zam yağmuru geliyor anlaşılan. Pasaport harçları, ehliyet harçları ve trafik cezalarının oranları kalem kalem yeniden değerlendirilmiş yeni yılda, yeni zamlar gelecekmiş. Yandan dolanmadan duyuruldu 2024'te vergi, harç ve cezalarda tam tamına yüzde 58,46 oranında artış yaşanacakmış. Duymayan varsa duyurulur. Artan vergi ve harçları yeniden değerlendirme oranı rakamları bir bir açıklandı.

***

Neyse, 31 Aralık gecesi 2023'ü hayırlısıyla bir uğurlayalım, 2024'e zamlı tarifelerle 'hoş geldin' deriz. Hem de öyle böyle değil, yeni yıldan itibaren iğneden ipliğe yağmur gibi zam yağacakmış. Yılbaşı gelmeden vergi, harç ve cezalara gelecek zam oranları açıklandı ya. Ama şimdiden enseyi karartmayalım, nasıl olsa daha parmak hesabı ile 30 küsur gün var. Bugünlerin tadını çıkaralım! Neyse ki ekonomi, nefsimize hâkim olmayı öğretti bize.

***

Gelelim asgari ücrete enflasyon ayarı verecek olan Tespit Komisyonu'nun, 2024 yılı zammı için mesaisine. Malum Aralık, bereket ayıdır! Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı da Aralık ayının ilk haftasında başlayacakmış. Bildiğimiz gibi, asgari ücret her yıl belli tarihlerde yapılan toplantıların ardından belli oluyor ya. Milyonlarca çalışan Ankara'ya dikkat kesildi. Ocak zammı ile yeni asgari ücret ne kadar olacak? Hesap kitap yapılırken enflasyon oranı yüzde kaç olarak baz alınacak? Malum TÜİK' in resmi enflasyon rakamları ile sokağın enflasyonu pek birbirini tutmuyor hani. Hangisi baz alınır, vatandaşın gelir gider tablosunu nasıl etkiler falan. İşin uzmanları şimdilerde asgari ücrete yüzde 37 zam olacağını telaffuz ediyor.

***

Peki işin özü ne? Ülke çalışanlarının yüzde 50'sinden fazlası asgari ücretli. Eh, Komisyon da çalışanı enflasyona ezdirmeyecek bir zam oranı için sıkı pazarlık yapacak! Öyle ya, Ankara ‘asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz' demişti.