Gelin bugün de enflasyonu, elektrik faturasında kademeli artış söylentilerini, zamları falan filan bir kenara bırakalım ve sağlıkla ilgili dertleşelim. Ne demiş Kanuni Sultan Süleyman (Sülüman!), “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi”... Ne de doğru söylemiş değil mi? Özellikle de şu günlerde kamu hastanelerindeki muayene ücretlerine yapılan zamlar, yani artan katılım payı meselesi gündemdeyken... Neyse biz lafı eğip bükmeden, sağlıkla ilgili konumuza dönelim.

***

Misal, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilip desteklenen ve bir tedavi şekli olan akupunktur tedavisinin marifetlerine… Peki, neymiş bu akupunktur tedavisi, ülkemizde akupunktura olan eğilim ne boyuttaymış bir bakalım. Zira oldukça yaygın, kime sorsam akupunktur seansında. Efendim, akupunktur pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan, etkili bilimsel bir tedavi yöntemiymiş. Sorduk, öğrendik. Bu tedaviyi uygulattıranlar bilir de, sözüm benim gibi bilmeyenler için. Bu iğne batırma yöntemi ile yapılan tedavi, Çin'de yaklaşık 5 bin yıl önce bulunmuş ve günümüz modern tıbbın içinde gittikçe yaygınlaşan bilimsel bir tedavi yöntemi olmuş.

***

Tedavi sırasında genel vücut, kulak, baş ve ellere akupunktur uygulanabilirmiş. Bunlar tek başına veya kombine olarak da kullanılabiliyormuş. İşin uzmanı doktorlara göre, yan etkisiz ve ilaçsız bir tedavi yöntemiymiş. Akupunkturun etki mekanizmasını anlamak için de vücuttaki denge sistemini kavramak gerekiyormuş. Ve de bu yöntem, hastalıklar nedeniyle bozulan vücut dengesini yeni baştan kuruyor, vücudun kendi ilaçlarını ortaya çıkarıyormuş. Yani; vücutta zaten bulunan hormonları ve bazı kimyasal maddeleri salgılatıyormuş. Bundan dolayı da vücut, diğer yapay ilaçlara ihtiyaç duymayacağı gibi onların yan etkisi ve risklerinden de korumuş oluyormuş. Vay be…

***

Gelelim akupunktur tedavisinin nasıl yapıldığına. Tedavi genelde 2-4 seans arasında uygulanıyormuş. Uzman hekimler seanslarda altın, gümüş, paslanmaz çelik iğneler veya lazer ışını kullanıldığını söylüyor ve uygulamalarda ağrı olmadığının altını çiziyor. Sadece yapılan noktada küçük bir ağırlık ve rahatlama hissi algılanıyormuş. Düşünsenize iğne batıyor ama hiç acı hissetmiyorsunuz, ilginç değil mi? Seans süreleri ise 20-30 dakika arasında oluyormuş ancak bu süre kişiye ve hastalığına göre de değişebilirmiş. Durum bu. Sağlıklı haftalar dileğiyle…