Ters Köşe’ye bu hafta “Antalya’nın deniz sevdası” diyerek başladık. Kaleiçi’ndeki yat limanında çürüyen deniz otobüslerini anlattık o yazıda. AKP’li Menderes Türel’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde satın alınmıştı o tekneler. Tavsiye eden de dönemin Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Hüsnü Çöllü’ydü. Sonradan CHP’den milletvekili oldu. Antalya-Kemer arasında işleyen bu fiber tekneler, Mustafa Akaydın’ın kucağında kaldı. Bir süre Kemer’e gidip geldiler ama yolcu yoktu. Sonra da iskelenin bir köşesine demirlediler. İki defa satış ihalesi açıldı, lakin müşteri çıkmadı. Durumu böyle özetlemiş olalım.
HÜSEYİN SEYMEN’DEN AÇIKLAMA
Yazımızı okuyan Hüseyin Seymen abimiz mesaj gönderdi. Bir nevi açıklama diyebiliriz. Hüseyin Seymen de deniz otobüslerinin tavsiye edildiği dönemde Deniz Ticaret Odası yönetimindeydi. Meclis başkanıydı. O nedenle bir açıklama yapma ihtiyacı duymuş. O günleri anlatan birinci elden bir açıklama yani. “Bu tür konuların kamuoyunda tartışılmasında her zaman fayda vardır” diyor Hüseyin abi. “Öncelikle körfezin denizcilik yönünden yeterince kullanılabilirliğine bakmamız gerekir” diye de ekliyor.
TURİZM AMAÇLI OLARAK ÖNERDİK
Bu kısa nottan sonra açıklamaya geçelim. Şunları söylüyor Hüseyin Seymen: “Hüsnü Çöllü’yü günah keçisi yapmadan önce toplantı zabıtlarına bakmamız gerekiyor. Bizler deniz otobüslerinin toplu taşıma aracı olarak değil, ‘turizm amaçlı’ çalışmasını önerdik. Bekir Kumbul bizim haberimiz yokken Fransız firmasından deniz otobüsü kiralayıp Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir şirket oluşturdu. Menderes Türel o sırada Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı'ydı. Ortaklardan birisi de odur”.
BODRUM BELEDİYESİ ÖRNEK OLDU
Hemen araya girip bir detayı da aktarayım. “Antalya’nın deniz sevdası” başlıklı yazıda, Kıbrıs’a gidip gelecek araç için ‘feribot’ demiştik. Hüseyin Seymen abimiz bunu da düzeltmiş, “feribot değil” diye bir parantez açmış. Yani ‘deniz otobüsü’. Nerede kalmıştık? Ha, Menderes Türel'de… Şöyle devam ediyor Hüseyin Seymen: “Daha sonra Menderes Türel gelince bizimle bir toplantı yaptı. Nasıl bir tekne olmalıydı? Hüsnü Çöllü ona, Bodrum Belediyesi’nin aldığı tekneleri örnek gösterdi. Bekir Kumbul’un kiraladığı otobüs 300 kişilikti. Bodrum Belediyesi’ninkiler 44 kişilik”.
BELEDİYENİN PARASI ÇÖPE ATILDI
Bu tür teknelerin toplu taşıma yapamayacağını özellikle belirttiklerini söyleyen Seymen, “Turizm acenteleri ile temas kurulup bu amaçla kullanabilirdi ancak bunun için körfezde birçok iskele yapmak gerekiyordu. O devrin belediye bürokratları acele edip önce tekneleri sipariş ettiler. Çünkü iskele yerleri için sahil belediyeleri yer vermeye yanaşmıyordu”. Bu açıklamanın ardından da hepimizin sorduğu soruyu soruyor: “Kemer-Antalya arasında bu büyük yatırımın gereği var mıydı?” Yanıt: “Daha sonra yaşananlar bir ibret vesikasıdır. Herkesin kendinden öncekinin yaptığını karalama dönemiydi. Örnek Akkart-Halkkart çekişmesi... Burada belediyemizin milyonları çöpe atıldı. Bence körfezin denizcilik açısından nasıl kullanılması gerektiği uzmanlar tarafından incelenmeli ve siyasi olmayan kararlarla değerlendirilmelidir