Duyduk ve soralım dedik, 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi değiştiriliyor mu? Ve dahi lise, zorunlu eğitimden çıkıyor mu? Peki, ne yapacak bu öğrenciler? Geleceksiz gençler mi yetişecek, yoksa mesleki eğitime mi yönlendirilecekler? Haberi duyunca yemin olsun 'Pes' dedim. Görelim ki siz ne diyeceksiniz. Haydi başa dönelim, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, eğitimde 4+4+4 sisteminin yeniden ele alınması gerektiği görüşündeymiş, lise için ise 3+1 yıl önerisi gündemde imiş. Haydi buyurun, eğitim sistemi yaz boz tahtasına dönüyor mu, döndü mü? Cevabı öğrencilerin ve dahi velilerin olsun...
***
Eğitim sistemi yine ezber bozdu. Aslına bakılacak olursa bugünün güncesi bu zira konu beka sorunu. Eğitim sisteminde yeni bir değişiklik yolda mı? Dört yıllık lise eğitiminde, son sınıf için yeni bir adım mı planlanıyor? Sorular, Bakanlık yetkililerinin Ankara'da yaptıkları toplantı sonrasında gündeme gelmiş. Eh, konu hakkında iki çift laf da biz edelim dedik zülfü yare dokunmadan.
***
Milli Eğitim Bakanlığı, 2012 yılında uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sisteminde değişiklik yapma yönünde sinyaller verirken yeni sisteme eğitimcilerden de olumlu raporlar geliyormuş. Bazı eğitim dernekleri tarafından hazırlanan raporda, 'Lise mutlaka 3 yıl olmalı. 4+4+3 sistemine geçilmeli. Zorunlu eğitim dayatılmamalı, branş yönlendirmesi erkene çekilmeli' gibi öneriler falan. Temel vurgulardan biri de 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının çocukların yetenekleri ve meslek edinme süreçleri üzerinde engeller oluşturduğu yönündeymiş. Anlaşıldığı gibi, bu öğrenciler mesleki eğitime yöneltiliyor.
***
Bu bağlamda raporda, ülkedeki ara eleman eksikliğine dikkat çekilerek, öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirilmesi gerektiği belirtiliyormuş. Ayrıca mesleki eğitimin itibarının arttırılması, bu okulların diğer liselere girmekte zorlanan öğrencilerin tercih ettiği yerler olmaktan çıkarılması gerektiği de öneriliyormuş. Meali, farklı sektörlerdeki mesleki dallarda eğitimli işçi sıkıntısına dikkat çekiliyor sanki. Ne diyelim hayırlı olsun!
***
Bu konuda Milli Eğitim Bakanı'nın görüşü ise zorunlu eğitimin uzunluğunun doğru olmayabileceği ve de konunun yakında tartışmaya açılacağını tahmin ettiği yönünde. Demek oluyor ki eğitimcilerin uzun yıllar tartıştığı konulardan biri zorunlu eğitimin süresiymiş. İyi de, yıllardır tartışılan 12 yıllık zorunlu eğitim neden bunca yıldır değiştirilmemiş de şimdi mi sistem ete kemiğe bürünüyor? Veliler soruyor da. El cevap. Bu günlük de bu kadar, gönlünüzce bir hafta dileğiyle.