Dostlar, kamu hastanelerinde muayene ücretine zam gelmiş. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı devlet hastanelerinde alınan ve 7 TL olan katılım payı yüzde 542 artışla 45 TL’ye yükselmiş. Dahası aile hekimlerinden alınacak bazı sağlık raporları da artık ücretli olacakmış. Neyse ki sağlık ocakları, kapsama alanı dışıymış! Eh bundan böyle sağlığımızı şifalı bitkiler ve şifalı sularla yaparız. Lokman Hekime rahmet olsun!
***
Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaşmış bile. Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar artık ücretli olacakmış. Misal, ehliyet raporu için başvurulması durumunda belli bir miktar ücret alınacakmış falan filan. Özel hastane ücreti şokuna hiç girmeyelim. İşin özü, devlet hastanelerinde muayene ücretine zam durum ahval bu. Amma velakin bu durum var ya, hani muayene katkı payı, milyonlarca emekliyi fena halde etkileyecek vesselam. Zaten muayene ücretlerine gelen yüzde 542'lik zamma ses yükselmeye başlamış. Diyoruz ya, haber sersemi olduk adiye hiç de haksız değiliz. Sizce de öyle değil mi?
***
Daha bitmedi cüce Şubat'ın marifetleri! Şubat'tan itibaren elektrik faturalarında da yeni dönem başladı duyduk öğrendik. Milyonlarca abone için yüksek fatura riski, meali ise yeni dönemde çok tüketen, çok ödeyecekmiş. Efendim, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun aldığı karar ile 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren elektrik faturalarında bayağı önemli bir değişiklik hayata geçmiş durumda. Yeni uygulamaya göre, aylık elektrik faturası, 1.049 ve üzerinde olan konut aboneleri, devlet sübvansiyonundan yararlanamayacakmış ve piyasa fiyatlarına tabi olacakmış eyvah daha da eyvah.
***
Peki, elektrik faturalarına gelen zamdan kimler etkilenecekmiş? O zaman biraz rakamsal konuşalım. Uzmanların hesabına göre, 1.049 TL olan bir fatura, yeni sistemde 2.057 TL’ye kadar yükselebilecekmiş. Yemin olsun elektrik düğmesine dokunmam. Üstelik faturalar spot piyasaya göre her ay değişen oranlarda belirlenecek, bu da tüketicilerin ödeyecekleri tutarı tahmin etmelerini zorlaştıracakmış. Sanki fatura tutarı tahmin edilebiliyor da. Eline, yüreğine sağlık be PDDK.
***
Bu arada benzer bir uygulamanın doğalgaz faturalarında da hayata geçmesi planlanıyormuş. Yine planlara göre, uygulamanın Şubat ayının sonunda veya Mart ayında başlaması bekleniyormuş. Biliyorsunuz değil mi, sabır artık selamet gibi görünmüyor. Şimdilik hoşça kalın.