Yine emekliler, yine emekliler için alınan kararlar. Haber külliyen hayırsız, konu 2008 sonrasını kapsıyor. Efendim, sigorta girişi 1 Ekim 2008 sonrası yapılan kişiler hem emekli olup hem de sigortalı çalışma hayatında yer alamayacakmış. Demek oluyor ki kişi emeklilik dilekçesi verdiği andan itibaren çalışamayacakmış. Peki, çalışmaya devam ederse nice olacak, emekli aylığı bağlanamayacakmış. Yeni uygulama ile hem çalışıp hem de emekli aylığı alma devri sona eriyor desenize. Bu kötü bir haber değil de ne? Nolcek şimdi? Çalışan emeklilerin maaşı kesilecek mi?

***

Ham çalışıp hem de emekli aylığı almak isteyenleri ilgilendirenler için kötü haber geldi. Milyonlarca çalışan için yapılan düzenleme, 2008 yılı sonrası sigortası başlayan kişileri kapsıyormuş. Peki, emekliler çalışamayacak mı? Çalışan emeklilerin maaşı kesilecek mi? İşte merak edilen en önemli konu da bu. İşin uzmanlarına göre, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigorta girişi olanlar, emekli olup da çalışmaya devam ettiklerinde hem emekli maaşı hem de çalıştığı iş yerinden maaş alamayacakmış. Yani iki şık sunuluyor, ya çalışmayıp emekli maaşı alacak ya da çalışıp emekli maaşı alamayacak. Ha şu da dikkate alınmalı söz konusu bu durum, 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanları kapsamıyor. Ancak konunun ciddi bir şekilde tartışılması, çalışan emeklilerin de dikkatini çekiyormuş yine uzmanların görüşü.

***

Son zamanlarda emeklilerle ilgili ne çok çeşitli iddialar ortaya atılıyor değil mi? Ve de bu iddialar, emekli olduktan sonra özel sektörde veya kamu kurumlarında çalışmaya devam eden yüz binlerce emekliyi yakından ilgilendiren önemli sosyal güvenlik konusu oluyor. Zira ekonomik gereklilikler nedeniyle ikinci bir işte çalışmaya devam etmek zorunda kalan emekliler için ‘çalışan emeklinin maaşı kesilecek mi' sorusu, son dönemlerde en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında geliyor. Yahu emekli aldığı aylıkla bir ay nasıl geçiniyor, kredi kartları ile. Bunu sağır sultan bile duyuyor da. Ha bir de borcu kapatmak için çektiği krediler, daha doğrusu kendine ait olmayan parayla kredi kartı borcunu kapatmaya çalışıp da kapatamayanlar. Faizin faizini ödemeye çalışırken yaşadığı ekonomik zorluklar. Emekli bir kredi kartı açmazına girmiş ki değil iki üç işte bile çalışacak hale düşmüş. Yine uzmanların görüşüne göre, 2008 sonrası sigortalı olanları etkilemesi beklenen düzenleme, emeklilerin hem maaşını alıp hem de çalışabilme durumunu kökten değiştirebilirmiş. Ne diyelim 'al gözüm seyreyle' diyelim. Sevgiyle kalın.