Ekonomide gidişat pek de hayra alamet gibi görünmüyor. Hani, Ankara konuşuyor da millet 'yandım Allah' diyor ya, işte şu günlerde onu yaşar olduk, bir zihn-i sinir hadisesi yine. Millet şimdilerde Haziran enflasyonunu falan bir tarafa bıraktı, Merkez Bankası' nın 22 Haziran'da yapacağı faiz kararma odaklandı, karar ne zaman açıklanır, faiz arttırılır mı? Ekonomistlerin tahminlerine, yorumlarına dikkat kesildik. Ekonomide 'rasyonel adımların' sonuçları ne olur? Merakla bekliyoruz 22 Haziran Perşembe kararlarını, umarız hayırlara vesile!

***

Başkentin gündemi neyse milletin gündemi de aynı oluyor. Şimdilerde en önemli gündemimiz Merkez Bankası faiz kararları. Vatandaşın merak ettiği kredi faizleri ne olur? İhtiyaç kredileri faizleri zaten tavan yapmış durumda, kredi kullanan tüketici iyi bilir. Bankalar, artık vatandaşa kredi kullandırmak istemiyor bunun algısı, olgusu falan yok. Bankadan kredi kullanma devri de bitti. Olduk mu size 'müflis kibarı'.

***

Velhasıl-ı kelam durum hiç iç açıcı değil. Ekonomiye güven azaldı, sadece ekonomiye mi? Yok efendim faiz artırımı, indirimi, ardından gelen kur artışı artan fiyatlara gelen fahiş zamlar yarın ne olacak bilinmiyor. Arkadaş, akşamdan sabaha zam yapılıyor. Hani bir dursanız da vatandaş mazota, benzine, temel gıda maddelerine peşe gelen zamları bir sindirse. Siz de soluklansanız az biraz.

***

Ekonomik kırılma yaşıyoruz. Dolar kuru kendi rekorunu kırmış. Alım gücü döviz kuruna yenik düşmüş. Ülkenin ve milletin en önemli meselesi pahalılık olmuş. Sahi, eskiden toplumun orta direği vardı. Ne oldu o kesime? Direk çöktü geriye fakirlik kaldı. Zengin ve fakir. Peki, nolcek bu gidişat? Şaka mısınız?

***

Günden güne rekor tazeleyen dolar, çift haneli rakamları gördü, millete de ‘yok artık' dedirtti ya. Ardı arkası kesilmez, zamlar çorap söküğü gibi sökün eder. Kurun artmasıyla ardı ardına görüş belirten ekonomistler, endişelerini dile getiriyor 'dolar arttıkça enflasyon artıyor, bunun karşılığı fakirlik' diyor. Bu denklemi, vatandaş çok iyi belledi. TÜİK, aylık enflasyonu açıklıyor, vatandaş açıklanan rakamı onla yirmiyle çarpıp, sokağın enflasyonunu hesap ediyor. Var ya, ülke insanı artık hesap uzmanı oldu! Millete yaşamı yaşanmaz hale getirdi iğneden ipliğe gelen zamlara da zıvanadan çıkan enflasyona da ne maaş ne güç yetişemiyor artık. 'Kemer sıkıma' mı dediniz? Vatandaş çoktan kemerleri sıktı sıkıyor da, sıkılacak delik de kalmadı biline.