Bugün özel ve anlamlı bir gün, 24 Kasım Öğretmenler Günü. Toplumun en kutsal mesleği olarak kabul gören öğretmenliği icra eden eğitimcilerimizi onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir anma günü. Ve de ülkemizin en önemli Bakanlıklarından biri Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerimizin bu anlamlı gününde onlara beyaz önlüklerinin(!) dağıtılacağını açıklamıştı. Hani diyoruz atanmayı bekleyen yüz binlerce öğretmen varken öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler işsiz iken. Öğretmenlerin sınıfta ders verirken giyecekleri beyaz önlükler dağıtılınca, eğitimle ilgili sorunlar çözülecek mi? Merak ediliyor da.

***

Bakanlığın, iki tip olarak hazırlattığı önlükler, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde dağıtılacaktı ya, önlükler hazır mı acaba? Aslında hediye vermek de almak da çok hoş ama öğretmenlerin hediye tercihi farklı, onlar 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde önlük hediye edileceğine, 'mülakat kaldırıldı müjdesi verilsin, atanamayan öğretmenler atansın' istiyordu. Eğitimcilerin açıklamalarına göre, 'bekleme lüksü kalmayan yüz binlerce öğretmen atanmayı bekliyor, zira eğitimde öğretmen açığı var’. Peki, öğretmen ataması ne zaman? Ankara'nın dediğine göre, Bakanlık tarafından açılacak kontenjanla birlikte 2024 yılında yeni öğretmen atamaları yapılacakmış. Hatırlanırsa, Bakanlık öğretmen atama takvimi ve branş dağılımı için Ekim ayı sonunu işaret etmişti. Ve bütçe olanakları çerçevesine ihtiyaç duyulan alanlarda ve sayıda öğretmen ataması yapılmasının planlandığı açıklanmıştı. İnşallah diyelim de öğretmenler işsiz, öğrenciler öğretmensiz kalmasın.

***

Bu arada, mülakat konusu da netleşti mi ne dersiniz? Zira Bakanlık mülakattan vazgeçmiyor gibiydi. Milli Eğitim Bakanı, mülakatsız öğretmen alınamayacağının altını çizerek ‘öğretmen alımlarında mülakat şart’ diyordu. Öğretmen atamasında yenilenecek mülakat sistemine ilişkin detaylar da netleşiyor gibi. Misal, yeni mülakat sistemine göre, aday kimin huzurunda mülakata gireceğini bilmeyecekmiş. Jüri üyeleri de kimin mülakata gireceğini bilmiyormuş. Adaylar ancak, jüri üyelerinin kim olduğunu mülakat günü öğrenecekmiş. Yani torpil mekanizması kaldırılacak. Peki, şeytanın avukatlığını yapalım ‘bugüne kadar torpil mi varmış?’